Ruim één op tien huishoudens heeft quad play

Inmiddels heeft ruim één op de tien Nederlanders een quad play abonnement bij één provider. KPN en Ziggo zijn volgens Telecompaper de grootste aanbieders van quad play; vast internet, telefonie, tv en mobiele diensten. In het eerste kwartaal van 2016 hadden 775.000 Nederlandse huishoudens een quad play-pakket.

Quad play neemt verder toe, triple play daalt licht
Quad play neemt verder toe, triple play daalt licht

Het aantal Nederlandse huishoudens met een quad play-abonnement (vast internet, tv, bellen en mobiel) is in het eerste kwartaal van 2016 verder gegroeid. Dat betekent dat inmiddels ruim één op de tien huishoudens een quad play-abonnement heeft met drie vaste diensten (breedband, tv en vaste telefonie) en mobiele telefonie. Dat blijkt uit het rapport Dutch Consumer Multiplay Market van Telecompaper. Het marktaandeel van KPN is het grootst op het gebied van quad play: 87 procent. Kabelaar Ziggo volgt op grote afstand met slechts 11 procent.

Triple play neemt af
Door de toenemende populariteit van quad play wordt triple play (tv, internet en vaste of mobiele telefonie) verder teruggedrongen. Toch combineren nog ruim 3,9 miljoen Nederlanders drie diensten bij één provider. Hoewel quad play dus verder groeit, heeft het merendeel van de huishoudens nog een triple play-abonnement. Het aantal triple play-abonnementen neemt wel af, omdat steeds meer mensen overstappen naar quad play. Daarnaast neemt het aantal huishoudens dat twee diensten in één pakket afneemt bij dezelfde provider, langzaam af. Uit het rapport blijkt verder dat steeds minder vaak breedband wordt gecombineerde met vaste telefonie, terwijl het combineren van breedband met televisie of mobiele telefonie juist populairder wordt.

Ziggo en KPN marktleiders
Telecomgigant KPN is op de quad-play markt absolute marktleider met ruim 87 procent marktaandeel. Hier volgt Ziggo als tweede provider op grote afstand met slechts 11 procent. Op het gebied van triple play is Ziggo echter het grootst met een marktaandeel van 62 procent. Hier volgt KPN op grote afstand met 27 procent. De over circa 10 procent blijft over voor providers als Caiw, M7, Tele2, ZeelandNet (Delta) en Vodafone. Mede door de groei aan klantbehoefte voor quad play zijn Ziggo en Vodafone bezig met een fusie. De Europese Commissie is hiervoor onlangs om toestemming gevraagd. Wellicht dat Ziggo hierdoor een groter marktaandeel kan pakken op het gebied van quad play, omdat de kabelaar dan gebruik kan maken van de mobiele diensten van Vodafone.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 22 juni 2016.