Quad play groeit binnen bloeiende multiplay markt

Steeds vaker worden diensten als televisie, vaste telefonie, breedband en/of mobiele telefonie afgesloten bij dezelfde provider. Dat is terug te zien in de cijfers van het Dutch Consumer Multiplay Market rapport.

Multiplaymarkt laat ook in vierde kwartaal 2016 een groei zien
Multiplaymarkt laat ook in vierde kwartaal 2016 een groei zien

Uit het rapport, dat is opgesteld door Telecompaper, blijkt dat in het vierde kwartaal van 2016 de omzet uit multiplay diensten wederom gegroeid is. Aan het einde van dit kwartaal hadden bijna 6,5 miljoen huishoudens een multiplay pakket welke goed is voor een omzet van 1,04 miljard op jaarbasis.

Sterke groei quad play
Opvallend is dat het aantal huishoudens met een quad play pakket groeit. Quad play wil zeggen een combinatie van diensten als televisie, vaste én mobiele telefonie en breedband internet. Het aantal huishoudens met een quad play abonnement bedroeg ongeveer 15 procent eind vorig jaar. Een jaar eerder lag dit aantal nog op slechts 11 procent. Het merendeel blijft dus beschikken over een triple play abonnement. De verwachting is dat het aantal huishoudens met een quad play pakket flink gaat groeien dit jaar mede door de fusie tussen Vodafone en Ziggo.

Dual play daalt
Het aantal huishoudens dat slechts twee diensten bundelt van dezelfde aanbieder daalt langzaam na een piek eind 2014. De trend die te zien is, is dat de combinatie breedband en vaste telefonie afneemt in populariteit, terwijl de combinatie breedband met mobiele telefonie of (interactieve) televisie juist toeneemt aan populairiteit.

Ziggo grootste multiplay aanbieder, KPN tweede

Qua aansluitingen is Ziggo nog altijd de grootste multiplay aanbieder met een marktaandeel van 47,9 procent, gevolgd door KPN met 39,3 procent. Ook wat betreft omzet wint de kabelaanbieder het van KPN. Op de quad play deelmarkt is KPN echter de grootste met bijna 86 procent van alle aansluitingen en 87 procent van de omzet. Daarnaast kent de markt diverse nieuwkomers zoals mobiele provider T-Mobile en energieleverancier NLE.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 13 april 2017.