Quad play zorgt voor mogelijk concurrentieprobleem op Nederlandse telecommarkt

Quad play heeft ervoor gezorgd dat minder klanten overstappen van provider. Mogelijk vormt dit in de toekomst een concurrentieprobleem. Dat blijk uit de eerste resultaten van een analyse door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De ACM ziet een mogelijk concurrentieprobleem op de telecommarkt
De ACM ziet een mogelijk concurrentieprobleem op de telecommarkt

Quad play is een combinatie van breedband internet, vaste telefonie en televisie (triple play) met een mobiel abonnement. Deze vorm is nog niet zo lang geleden geïntroduceerd door diverse providers en lijkt steeds meer in populariteit toe te nemen. Het is vaak voordeliger voor een consument om meerdere diensten af te nemen bij één provider. De ACM deed onlangs een analyse naar de kansen en risico’s op het gebied van concurrentie die deze bundeling op de telecommarkt met zich meebrengt.

Mogelijke verstoringen telecommarkt

In totaal noemt de ACM drie mogelijke marktverstoringen als gevolg van de opkomst van quad play:

- Quad play zou leiden tot minder transparantie
- Quad play bemoeilijkt het overstappen naar een andere aanbieder
- Quad play brengt als risico met zich mee dat kleinere partijen van de markt worden gedrukt.

Quad play als middel tegen overstappen
Providers hebben bevestigd dat quad play heeft bijgedragen aan het verminderen van het aantal overstappers. De vast- mobiel abonnementen worden hier ook massaal voor ingezet. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat de grote spelers zoals VodafoneZiggo en KPN nieuwe toetreders kunnen ontmoedigen en zelfs uitsluiten. Ook ziet de ACM een risico voor partijen die afhankelijk zijn van wholesaletoegang zoals Tele2 en T-Mobile.

Volgens de toezichthouder is er momenteel nog geen sprake van concurrentieverstoring. Wel geven zij aan dat de opkomst van quad play kan zorgen voor sterk veranderende verhoudingen. Een officieel onderzoek naar de mededingingsbeperkende effecten van deze bundeling is nog niet gestart. Na de eerst analyse door de ACM zelf vragen zij nu aan betrokkenen om input te leveren over welke kansen en risico’s zij zien. Wat er daarna gaat gebeuren is nog onduidelijk.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 01 maart 2017.