Onnodige risico’s bij aanleg glasvezel

Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie meldde donderdag dat aannemers vaak onnodig veel risico nemen bij de aanleg van glasvezel.

Beter overleg moet risico's bij aanleg glasvezel beperken
Beter overleg moet risico's bij aanleg glasvezel beperken

Vaak worden er onnodige risico’s genomen bij de aanleg van glasvezel om tijd te besparen. Dit zorgde vorig jaar voor duizenden lekken in water-, gas-, en stroomleidingen. De tijdsbesparing blijkt echter veel schade met zich mee te brengen en zorgt voor gevaarlijke situaties. Bij gaslekken moeten bijvoorbeeld uit voorzorg woningen worden ontruimd vanwege explosiegevaar.

In een groot deel van Nederland moeten er nog glasvezelkabels worden aangelegd. Volgens Agentschap Telecom houden aannemers bij de aanleg zich niet altijd aan de regels. De ondergrondse infrastructuur kaarten zijn wel aanwezig, maar worden niet altijd gebruikt of begrepen. Zo worden geregeld andere voorschriften genegeerd en wordt er zodanig onnodig risico gelopen.

Gevaarlijke situaties kunnen in de toekomst worden vermeden door meer overleg te plegen tussen de opdrachtgever, de aannemer en andere betrokken partijen. Dit stelt het Agentschap Telecom naar aanleiding van de cijfers uit het onderzoek. Tevens zal de gemeente het voortouw moeten nemen bij de coördinatie van de aanleg van kabels. Ook moeten risicowijken beter in kaart worden gebracht.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 23 september 2011.