Onduidelijkheden over kosten mobiele data

Uit onderzoek van de krant De Pers blijkt dat de kosten voor mobiele data onduidelijk zijn. Zowel voor toezichthouders als de consumenten want providers doen geen mededelingen over de exacte kosten.

Kosten voor mobiele data zijn onduidelijk
Kosten voor mobiele data zijn onduidelijk

De kosten voor mobiel internet zijn dit najaar flink gestegen, echter is er veel onduidelijkheid omtrent de kosten voor het verbruik van mobiel internet. Voor één gigabyte data verbruik betalen consumenten nu al gauw 10 tot 50 euro. Hoeveel één gigabyte aan internet kost voor de provider is onduidelijk. Agentschap Telecom en toezichthouder OPTA hebben ook geen idee. KPN, Vodafone en T-Mobile geven geen concrete antwoorden. KPN spreekt over 'concurrentiegevoelige informatie'.

De tarieven voor het gebruik van internet zijn verhoogd door de sterk teruglopende inkomsten uit bellen en sms. Applicaties zoals Skype en Whatsapp worden door de consumenten veel vaker gebruikt, deze zijn namelijk gratis. De nieuwe generatie wil zo mobiel mogelijk zijn mede door de verandering in hoe mensen werken. Het mobiele internetverbruik zal de komende jaren alleen maar toenemen. Duidelijkheid over de kosten voor mobiele data is daarom voor de consument erg belangrijk.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 31 oktober 2011.