Provincie Noord-Holland steunt aanleg internet in buitengebieden

Lokale initiatieven voor de aanleg van vaste breedbandverbindingen in het buitengebied kunnen rekenen op steun van de provincie Noord-Holland. De provincie wil zich garant stellen voor de benodigde lening voor de aanleg van het internet.


Dat stelt Jaap Bond, gedeputeerde Economische Zaken van de provincie Noord-Holland. “Snel internet is vandaag de dag een basisbehoefte om mee te kunnen doen in de maatschappij. Of het nu gaat om het verantwoorden van je productie op de boerderij of het maken van je huiswerk, zonder internet gaat het niet.”

De provincie wil lokale initiatieven voor de aanleg van snel internet in witte gebieden ondersteunen door garant te staan voor de benodigde leningen. “Voor ongeveer de helft van het buitengebied liggen op dit moment lokale plannen klaar om glasvezel aan te leggen. Probleem is het rondkrijgen van de financiering.” aldus Bond. Doordat de provincie garant gaat staan verwacht Bond dat het voor hen makkelijker is om de financiering rond te krijgen. Gemeenten, maar ook andere initiatiefnemers, hebben van 1 september tot 1 december 2017 de tijd om een aanvraag in te dienen bij de provincie.

Snel breedband internet is heden ten dage een essentieel iets en zorgt ervoor dat de sociale en maatschappelijk participatie versterkt wordt voor zowel het bedrijfsleven als voor de bewoners in de buitengebieden. Noord-Holland kent zo’n 18.000 percelen waar nog geen (snel) internet beschikbaar is.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 31 augustus 2017.