Nederlanders internetten het veiligst

Op 8 februari was het de 'dag voor een veiliger internet'. Speciaal hiervoor publiceert Eurostat, de statistiekinstelling van de Europese Unie, de resultaten van een onderzoek naar veilig internetgebruik in alle 27 lidstaten.

Nederlanders internetten het veiligst.
Nederlanders internetten het veiligst.

In Nederland beschermt de internetgebruiker zichzelf het beste tegen virussen en malware. Maar liefst 96% van de ondervraagden maakte gebruik van beveiligingssoftware zoals een firewall of een virusscanner. Ook in Luxemburg, Malta en Finland is meer dan 90% van de internetters zich bewust van de mogelijke gevaren.

Van de 27 lidstaten zijn er maar drie landen waarbij nog meer dan een derde van de bevolking onbeschermd surft. In Roemenië, Estland en Letland zijn ze zich nog niet helemaal bewust van de gevaren. EU-breed gebruikt 84% van de ondervraagden beveiligingssoftware. Ondanks deze maatregelen werd toch bijna een derde van de internetters het slachtoffer van malware of een virus.

In Bulgarije kreeg maar liefst 58% van de ondervraagden te maken met een virus of malware. Ook in Malta, Slowakije, Hongarije en Italië kreeg meer dan 40% van de internetgebruikers te maken met schadelijke software. In Oostenrijk had slechts 14% van de internetters last van een virus. Maar ook Ierland, Finland, Duitsland en Nederland scoorden goed met ongeveer 20% geïnfecteerde gevallen.

Uit ditzelfde onderzoek komt naar voren dat ouders geen fan zijn van software die het surfgedrag van hun kinderen controleert. In Luxemburg, Frankrijk en Slovenie geeft ongeveer een kwart van de ondervraagden aan het te gebruiken. In Nederland ligt dit percentage op 18, wat hoger is dan het gemiddelde van 14%.

Conclusie: De Nederlandse internetgebruiker is beter op de hoogte van de gevaren van het internet en daardoor beter beschermd dan andere Europese internetters. Als gevolg van deze betere bescherming ondervinden ze minder last van schadelijke software dan hun Europese mede-internetters.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 10 februari 2011.