Nederlanders buitenshuis vaker op WiFi

Steeds vaker gebruiken Nederlanders buitenhuis WiFi, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Toename is voornamelijk te wijten aan de grootschalige uitrol van WiFi-hotspots door providers als KPN, UPC en Ziggo. Daarnaast neemt het aantal Nederlanders dat wil betalen voor WiFi buitenshuis verder af, dit komt mede door het toenemend aantal gratis WiFi-hotspots.

Toename van aantal Nederlanders dat buitenshuis gebruik maakt van WiFi
Toename van aantal Nederlanders dat buitenshuis gebruik maakt van WiFi

Het aantal Nederlanders dat buitenshuis gebruik maakt van WiFi-toegang is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek van Telecompaper op basis van zijn Consumer Panel. In mei 2010 stelde nog 58 procent van de Nederlanders geen gebruik te maken van WiFi buitenshuis. In februari van dit jaar was dit aantal gedaald tot 29 procent. Mede door het toenemend aantal WiFi-hotspots van providers als UPC, KPN en Ziggo stijgt het WiFi-gebruik in Nederland.

Vaker gratis WiFi-hotspots
Driekwart van de Nederlanders die WiFi buitenshuis gebruiken doet die via een met wachtwoord beveiligd WiFi-netwerk. Ook het aantal mensen dat buitenshuis gebruik maakt van een gratis WiFi-netwerk van de eigen internet provider zoals KPN of UPC, is gestegen van 6 procent in mei 2011 naar 13 procent in februari van dit jaar. Het aantal mensen dat wil betalen voor een WiFi-hotspot is echter verder afgenomen. In 2011 was 11 procent van de respondenten nog bereid om te betalen, begin 2014 was dit nog 7 procent. Volgens Telecompaper houdt dit gelijke tred met het toenemend aantal gratis WiFi-hotspots.

Delen van WiFi via eigen router
Internet providers geven hun klanten vaker de mogelijkheid hun WiFi-netwerk met andere klanten te delen. Hierdoor is het op grote schaal mogelijk gebruik te maken van gratis WiFi-hotspots. Naast het privé-netwerk van de klant is er een gedeelde WiFi-verbinding die gebruikt kan worden door andere klanten. Vorig jaar werd deze functionaliteit met gedeelde WiFi-hotspots al uitgerold door Ziggo en UPC. Recent maakte ook KPN bekend een landelijk WiFi-netwerk uit te rollen via de routers van klanten.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 21 juli 2014.