Nederlander haalt steeds meer voordeel uit internet

Internet neemt een steeds prominentere plek in het dagelijkse leven van de Nederlander in. Dit blijkt uit het Trendrapport internetgebruik 2012 van de Universiteit Twente. Gemiddeld zit de Nederlander gemiddeld ruim 4 uur per dag op internet.

Nederlander gebruikt internet vaker en overal
Nederlander gebruikt internet vaker en overal

Of het nu thuis is of op het werk, internet wordt voor iedere Nederlander steeds belangrijker. Uit onderzoek van de Universiteit Twente blijkt dat de Nederlander gemiddeld ruim 4 uur per dag op internet zit. Ruim 96% van de Nederlanders, de hoogste score in Europa, beschikt nu thuis over fysieke toegang tot internet via ADSL, kabel internet, VDSL of gasvezel. In een jaar tijd is ook de toegang tot mobiel internet via smartphones gestegen van 31 tot 42% en via tablets 10 tot 17%.

De onderzoekers, Dr. Ing. Alexander van Deursen en prof. Dr. Jan van Dijk hebben wel een verklaring voor de toename: “Iedere Nederlander kan bijna altijd en overal online zijn.” Gemiddeld zit de Nederlander op een werkdag (incl. vrije tijd) in 2012 4 uur en 48 minuten op internet. Op een vrije dag is dat 4 uur en 18 minuten.

Opvallend is dat vooral hoger opgeleiden optimaal profiteren van de vele mogelijkheden van het internet. Alexander van Deursen van de Universiteit Twente: “Op werkdagen maken hoogopgeleiden veel meer gebruik van het internet dan laagopgeleiden. Op vrije dagen is precies het omgekeerde het geval. Verschillen die te maken hebben met de soort internetconsumptie die men tot zich neemt. Hoogopgeleiden kiezen voor informatie, educatie en carrière, laagopgeleiden richten zich vooral op vermaak zoals gamen, chatten en filmpjes kijken. Mensen met een hogere opleiding werken ook meer thuis via internet, 21% minimaal eenmaal per week. Slechts 6% van de Nederlanders met een lagere opleiding doet dit.”

Over het algemeen behaalt iedereen steeds meer voordelen uit het internet, blijkt uit het Trendonderzoek 2012. Het internet maakt volgens het onderzoek zelfs socialer: 58% van de Nederlanders geeft aan via internet meer contact te hebben met familie en vrienden en 33% heeft via internet nieuwe vrienden gemaakt. Ook nemen Nederlanders de veiligheid serieus, het aantal mensen met een virusscanner neemt toe en het merendeel veranderd geregeld wachtwoorden.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 16 november 2012.