Nederland moet hoogste gemiddelde verbindingssnelheid afstaan

Zwitserland is Nederland voorbijgestreefd in de categorie ‘hoogste gemiddelde verbindingsnelheid’. Dat blijkt uit het rapport, State of the Internet, van Akamai. Toch blijft ons land hoog scoren wat betreft het aantal internetgebruikers en internetsnelheden.

Nederland blijft hoog scoren op het gebied van aantal internetgebruikers en websnelheden
Nederland blijft hoog scoren op het gebied van aantal internetgebruikers en websnelheden

Niet langer is Nederland het land met de hoogste gemiddelde verbindingsnelheid. Uit onderzoek van Akamai blijkt dat Zwitserland ons voorbij is gestreefd. In het tweede kwartaal van 2012 scoort Nederland in deze categorie gemiddeld 8,0 Mbps, waar Zwitserland een gemiddelde internetsnelheid haalt van 8,4 Mbps. Gekeken naar omliggende landen doet Nederland het zeker niet onaardig. In het afgelopen kwartaal werd in Duitsland gemiddeld een verbindingsnelheid van 5,8 Mbps gehaald, in het Verenigd Koninkrijk 5,7 Mbps en in Frankrijk 4,6 Mbps.

Weliswaar is Nederland niet langer het land met de hoogte gemiddelde verbindingssnelheid, wat betreft het aantal internetgebruikers en internetsnelheden doet ons land nog altijd mee in de top. Ruim 18% van de verbindingen in het tweede kwartaal van dit jaar was in Nederland sneller dan 10 Mbps. Opgemerkt moet worden dat dit 16% lager is ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2011. Toch staat Nederland nog altijd derde van Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) en zesde op de wereldranglijst van landen met snel internet.

In alle landen blijft de gemiddelde verbindingssnelheid toenemen en ook het mobiele verkeer. Doordat het aantal webgebruikers blijft groeien, raken het aantal IPv4-adressen op en is er een schrijnende behoefte aan IPv6-adressen. Een andere opvallende trend uit het onderzoek van Akamai ligt in de categorie cyberaanvallen. Hier scoort China, evenals in het vorige kwartaal, met een aandeel van 16% het hoogst. Zodoende is het land de belangrijkste bron van cyberaanvallen.

Op het gebied van glasvezel scoort Nederland nog altijd niet erg hoog. De top drie in de ranglijst blijft hetzelfde: Litouwen loopt met een penetratiegraad van 30% voorop, gevold door Noorwegen (18%) en Zweden (14,5%). Op deze lijst is Spanje een nieuwkomer, het land komt binnen op de twintigste plaats. Sinds enige tijd biedt de provider Telefónica namelijk glasvezel aan in Spanje. Ook Luxemburg is een nieuwkomer en behaalt een penetratiegraad van 1,46%.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 18 oktober 2012.