Nederland hoogste breedbandpenetratie van Europa

Nog steeds heeft Nederland het hoogste aantal vaste breedbandverbindingen van Europa. Zowel qua aansluitingen en snelheid doet Nederland het goed, echter lopen we zwaar achter op het gebied van mobiel internet.

Nederland kent hoogste breedbandpenetratie, mobiel internet scoort minder hoog
Nederland kent hoogste breedbandpenetratie, mobiel internet scoort minder hoog

Niet alleen scoort Nederland hoog met het aantal vaste breedbandverbindingen in Europa, maar ook wereldwijd zijn we een van de grotere spelers. Per 100 inwoners zijn er in ons land 39,3 vaste breedbandaansluitingen, blijkt uit het rapport van de Europese Commissie op basis van cijfers van halverwege dit jaar. Ook wanneer er gekeken wordt naar de OECD-landen staat Nederland bovenaan de lijst. In Europa wordt voor het merendeel gebruik gemaakt van de DSL-verbinding, namelijk meer dan driekwart van de markt. Nederland en Belgiƫ moeten het vooral hebben van het kabelinternet.

Qua internet snelheid staat Nederland ook redelijk bovenaan de lijst: iets meer dan 20% van de breedbandaansluitingen is sneller dan 30 Mb/s. Opvallend is de snelheid in Roemenie waarbij meer dan 40% van de aansluitingen boven de 30 Mb/s ligt. Uit het onderzoek blijkt ook dat de groei van breedband over de gehele EU sterk is afgevlakt.

Nederland scoort op het gebied van mobiel internet toch minder goed. Ons land is terug te vinden in de middenmoot met 39,3%, iets boven het Europees gemiddelde van 34,6%. De Scandinavische landen scoren hier het hoogst met Zweden als kampioen: 93% van de Zweden heeft mobiel internet.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 28 december 2011.