Nederland daalt op glasvezelranglijst ondanks groei

Op de FttH conference in Londen zijn de wereldwijde cijfers van de groei van glasvezel gepresenteerd. Ondanks dat glasvezel in Nederland groeit in absolute aantallen is ons land gezakt van de 13de naar de 16de plaats.

Nederland zakt van 13de naar 16de plaats op glasvezelranglijst
Nederland zakt van 13de naar 16de plaats op glasvezelranglijst

Ondanks deze daling heeft Nederland in 2012 een groei van zo’n 27% bereikt ten opzichte van 2011. De absolute aantallen voor glasvezel in ons land zijn dus toegenomen, maar minder hard dan in een aantal andere landen. Sinds vorig jaar zijn er in Europa ruim 1,1 miljoen glasvezel abonnees bijgekomen. De daling op de ranglijst heeft mogelijk te maken met het relatief kleine inwoneraantal dat ons land heeft.

De top drie van de ranglijst wordt gevoerd door Litouwen, Zweden en Bulgarije. In Litouwen heeft bijna een derde van de huishoudens een glasvezelverbinding. Volgens de cijfers groeit de uitbouw van glasvezelnetwerken in Europa gestaag, maar neemt de kloof tussen de koplopers en achterblijvers verder toe. Als we de lijst van FTTH Council qua groei doortrekken dan zou Nederland in 2018 een volwassen aantal glasvezel abonnees hebben. Het aantal abonnees in Rusland steeg opvallend met ruim 42% tot 7,5 miljoen. Gekeken naar de gepresenteerde cijfers is dat meer dan alle abonnees in de Europese landen samen.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 20 februari 2013.