Nauwelijks groei mondiale breedbandabonnees

De groei in het aantal abonnees met vast breedband internet is in het vierde kwartaal van 2016 gestagneerd. In totaal waren er eind vorig jaar wereldwijd zo’n 855,9 miljoen breedband abonnees.

Wereldwijd is de groei van het aantal breedbandabonnees aan het stagneren.
Wereldwijd is de groei van het aantal breedbandabonnees aan het stagneren.

Een jaar eerder waren dit er mondiaal nog 777,5 miljoen. Dat blijkt allemaal uit cijfers van marktonderzoeksbureau Point Topic. De groei in het aantal abonnees was vooral te zien in de opkomende markten zoals Azië, Vietnam en Turkije. In China kwamen er vorig kwartaal bijna 92 miljoen glasvezelaansluitingen (FTTH) bij. Dat is bijna net zo veel als het totale aantal breedbandaansluitingen in de Verenigde Staten!

De groei van het aantal breedband abonnees ligt al drie kwartalen op rij vrij laag. Deze cijfers tonen min of meer een stagnatie of zelfs lichte daling in verzadigde markten zoals de Verenigde Staten, West-Europa of de ontwikkelde markten in Azië. Ook valt uit de cijfers op te merken dat het aandeel FTTH groeit, terwijl dat van koper wereldwijd daalt. Tussen Q4 2015 en 2016 steeg dat aandeel met 56,3 procent, terwijl koper het aandeel met 10 procent zag dalen in dezelfde periode. FTTx zakte bijna met 14 procent weg door de verschuiving naar FTTH.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 10 mei 2017.