Mogelijkheden mobiele televisie worden bekeken

Steeds meer providers bekijken de mogelijkheden voor het aanbieden van mobiele televisie. Uit een rondgang van NU.nl blijkt dat KPN, UPC en Ziggo binnen afzienbare tijd buitenshuis tv willen aanbieden op smartphones, tablets en laptops.

Providers onderzoeken mogelijkheden om buitenshuis live tv te kijken
Providers onderzoeken mogelijkheden om buitenshuis live tv te kijken

Kijken we straks live televisie in het park of onderweg naar het werk? Niemand zal er aan twijfelen of deze techniek er komt, de vraag is alleen wanneer? Uit een rondgang van NU.nl blijkt dat verschillende providers zoals KPN, UPC en Ziggo de mogelijkheden onderzoeken om mobiele televisie aan te bieden. Geen van de drie providers doet uitspraken over wanneer mobiel tv-kijken uitgerold kan worden.

Ziggo zou het aanbieden van mobiele televisie wel al als doelstelling hebben opgenomen. “Onze doelstelling is dat klanten onze diensten kunnen gebruiken op het moment dat het hun uitkomt, op de plek waar ze dan zijn en op het apparaat van hun keuze. Televisie is een van onze diensten dus ja, wij gaan tv kijken waar je maar bent mogelijk maken”, aldus Gradus Vos, woordvoerder van Ziggo.

Er zouden volgens Ziggo nog vier aspecten geregeld moeten worden voordat het mogelijk is om mobiel tv te kijken: techniek, gebruiksgemak, contentbeveiliging en contentrechten. “De eerste drie aspecten hebben wij zelf in de hand en dat is allemaal wel geregeld. Rechten is iets anders. Daarvoor zijn wij afhankelijk van de contentleveranciers. Tv kijken buitenshuis zien de leveranciers als een nieuwe openbaarmaking en daarvoor moet betaald worden”, legt Vos uit.“Bovendien hebben de meest aanbieders liever dat mensen via hun eigen website naar hun content kijken. Hier ligt dus nog een uitdaging.”

KPN en UPC zijn vooralsnog wat terughoudender en stellen dat ze de mogelijkheden onderzoeken. Daarbij zou KPN het verkrijgen van contentrechten als mogelijk obstakel zien. KPN wil dan ook nog geen uitlatingen doen over een eventueel aanbod, prijs of introductiedatum. “We onderzoeken de mogelijkheid van tv via 3G en 4G”, is alles wat KPN kwijt wil. Kabelaar UPC stelt de mogelijkheden om tv-diensten aan te bieden op telefoons, tablets en laptops verder uit te willen breiden.

Alle drie de providers bieden nu al tv kijken aan via apps, maar dat blijft voorlopig nog beperkt tot in en rond het huis waar het apparaat met WiFi (draadloos internet) verbonden is. Buitenhuis live tv kijken blijft dus voorlopig nog toekomstmuziek.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 04 februari 2013.