Mobiel internet in Nederland duur betaald

Telecomproviders informeren geregeld onjuist over het dataverbruik van klanten. Daarnaast is onbeperkt internet in veel gevallen helemaal niet onbeperkt, meldt de krant Spits.

Mobiel internet in Nederland erg duur
Mobiel internet in Nederland erg duur

Veel klanten krijgen door hun provider dure abonnementen aangesmeerd voor het gebruik van mobiel internet, het gaat hierbij vooral om klanten met oude abonnementen. Zo wordt er onbeperkt internet aangeboden wat in veel gevallen helemaal niet onbeperkt is. In werkelijkheid wordt namelijk de verbinding afgeknepen als klanten meer dan 10 keer het gemiddeld verbruik overschrijden.

Per provider lopen de datalimieten sterk uiteen. Klanten van Hi ‘Eindeloos mobiel’ klagen dat hun internetverbinding bij 500 MB al trager wordt. Zo vindt ook Ben Woldring van vergelijkingssite Bellen.com: “Het verbruik lag in 2011 wel lager dan nu, maar zulke lage gemiddeldes liggen niet voor de hand. Het verbruiksgemiddelde ligt nu op meer dan 250 MB.”

Directeur van Dekatel, Erik-Jan Dekker, zegt dat providers oude klanten tegenwerken, om ze ertoe te bewegen een duurder abonnement af te sluiten. Zo moet bij nieuwe abonnementen worden bijbetaald wanneer de datalimiet is overschreden, bij ‘faire use’ wordt de verbinding alleen geremd.

“Het is jammer dat bedrijven nu overgaan op onbeperkt bellen en beperkt internet, nu juist klanten minder bellen en meer internetten”, aldus Dekker in de Spits. “Nederland is het meest ideale land voor data. Veel klanten op een klein oppervlak met nauwelijks bergen. De kosten zouden het laagste van Europa moeten zijn. In plaats daarvan zijn we een van de duurste landen.”

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 13 augustus 2012.