Mobiel internet wordt door jongeren massaal gebruikt

Negen op de tien jongeren tussen de 18 en 25 jaar gebruikt mobiel internet op hun smartphone. De smartphone is dan ook het populairste apparaat om onderweg internet te gebruiken, gevolgd door de laptop en daarna de tablet. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS naar het gebruik van mobiel internet in 2013.

Jongeren maken vooral op smartphone gebruik van mobiel internet
Jongeren maken vooral op smartphone gebruik van mobiel internet

Vrijwel alle Nederlandse jongeren (95%) tussen de 18 en 25 jaar gebruikt buitenshuis mobiel internet. Dit percentage ligt net boven de 80 bij de leeftijdsgroep 12 tot 18 jaar. De 25-plussers zijn minder vaak onderweg online (63%). Jongeren gebruiken de smartphone het meest voor mobiel internet; met name om te gamen, films te kijken of het bezoeken van sociale netwerken. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het onderzoeksbureau deed namelijk in 2013 onderzoek naar het gebruik van mobiel internet.

Volgens het CBS hadden in 2013 bijna alle jongeren in Nederland thuis internettoegang. Opvallend is dat zij buitenshuis voornamelijk via de smartphone gebruik maken van mobiel internet. Veel minder vaak wordt een tablet of laptop gebruikt. Echter, bij de 25-plussers wordt weer vaker de tablet gebruikt.

Mobiel internet wordt vooral gebruikt voor het gamen en het beheren van sociale netwerken. Ook gebruikt een deel mobiel internet voor het streamen van muziek, bijvoorbeeld via Spotify, of het bekijken van filmpjes. De groep 18- tot 25-jarigen gebruikt mobiel internet nog iets vaker voor het lezen van de krant of het zoeken van werk.

Bij beide leeftijdsgroepen wordt sociale media onderweg veelvuldig bezocht. Denk dan met name aan Facebook, Twitter en Instagram. Bij de leeftijdscategorie 18 tot 25 jaar is social media zelfs de populairste online activiteit.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 27 mei 2014.