Mobiel internetgebruik fors gestegen

Het aantal mobiele internetabonnementen is vorig jaar met 60% gestegen van 5 miljoen naar 8,2 miljoen. Daarnaast hebben in een jaar tijd een half miljoen huishoudens gekozen voor Triple Play via kabel, DSL of glasvezel. Dit blijkt uit de Marktmonitor 2011 van de telecomwaakhond OPTA.

Het aantal consumenten met mobiel internet stijgt fors
Het aantal consumenten met mobiel internet stijgt fors

De Marktmonitor 2011 van de OPTA signaleert een forse stijging in het aantal consumenten dat mobiel internet gebruikt. In een jaar tijd is het aantal bijna verdubbeld van 5 miljoen naar 8,2 miljoen. Ook het dataverbruik per abonnement nam volgens de toezichthouder flink toe. Het aantal bytes dat consumenten versturen met hun mobiel is gestegen van 3,2 petabyte in het eerste halfjaar van 2010 naar 5,9 petabyte (ruim 6 miljoen gigabyte) in het eerste halfjaar van 2011.

Vicevoorzitter De Jong van OPTA zegt door deze ontwikkelingen nieuwe uitdagingen te verwachten. “Een wereld zonder internet is niet meer voor te stellen. Daarbij gebruikt een consument steeds vaker zijn mobiel om online te gaan. Dit roept nieuwe uitdagingen op voor het toezicht van OPTA. Bijvoorbeeld op het gebied van netneutraliteit, internetveiligheid en privacybescherming.”

Opvallend is ook de stijging van het aantal huishoudens dat een Triple Play abonnement afneemt. Ongeveer 37% van de huishoudens (ruim 2,7 miljoen) neemt halverwege 2011 een zogeheten Triple Play abonnement af; internet, vaste telefonie en televisie in één pakket. Voorheen was dit in 2010 nog 30% van de huishoudens. Dat betekent dat in een jaar tijd circa een half miljoen huishoudens voor Triple Play heeft gekozen via kabel, DSL of glasvezel.

De opkomst van mobiele telefonie en internet zorgt er ook voor dat de vaste lijn steeds minder populair wordt. Ook het aantal verstuurde sms-berichten neem volgens de OPTA af. In de tweede helft van 2010 werden nog 6 miljard sms’jes verstuurd, in de eerste helft van 2011 waren dit er ruim 5,7 miljard.

Volgens de OPTA steeg het aantal consumenten dat digitale televisie kijkt in een jaar van 65% naar 75%. Daar stond tegenover dat het aantal huishoudens dat alleen analoog kijkt, in twee jaar is gedaald van ruim 3 miljoen naar 1,8 miljoen. Daarbij is in het afgelopen jaar circa 11% van de huishoudens overgestapt naar een andere televisieaanbieder.

In de provincie Zeeland wordt, mede door de toename van het aantal mobiele internetgebruikers, op brede schaal gratis WiFi beschikbaar gesteld voor bezoekers en inwoners. Op ruim 96 plaatsen in Zeeland wordt het mogelijk om gratis WiFi te gebruiken. Hiermee is Zeeland de eerste provincie in Nederland die op zo’n brede schaal gratis WiFi beschikbaar stelt.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 25 april 2012.