Mobiel internet in buitenland straks gratis?

Als het aan het bedrijf CrowdRoaming uit Leiden ligt wel. CrowdRoaming heeft namelijk een app ontwikkeld die het mogelijk maakt om gratis in het buitenland te internetten. Gebruikers kunnen zo via de mobiel van anderen gratis op internet in het buitenland.

Gratis internet in het buitenland door Nederlandse startup
Gratis internet in het buitenland door Nederlandse startup

Het idee is eigenlijk vrij simpel, gebruikers installeren een app en geven aan dat zij een deel van hun databundel met anderen willen delen. Niet hetzelfde als tethering omdat CrowdRoaming niet onbeperkt gebruikt maakt van degene die de mobiele verbinding aanbiedt. Deze kan namelijk zelf bepalen hoeveel data hij maandelijks wil delen met anderen. Zodra een buitenlandse bezoeker in de buurt is van deze persoon, schakelt diens app over op de anoniem aangeboden verbinding. De app verandert eigenlijk de telefoon in een soort WiFi-hotspot.

CrowdRoaming voorkomt met deze app een torenhoge telefoonrekening door dataverbruik in het buitenland. In het Europees Parlement wordt dan wel druk gewerkt aan de wetgeving die een einde moet maken aan hoge roamingkosten, maar 0,45 eurocent per MB is nog te veel om dagen ongestoord te internetten. Voorlopig is de app nog in beta-fase en alleen beschikbaar voor Android via de Google Play Store. Het delen van de databundel of het gebruik maken van de 'hotspot', is alleen mogelijk wanneer beide gebruikers de app hebben geïnstalleerd.

Afgelopen week lieten Ziggo en UPC nog weten hun WiFi-netwerken over en weer toegankelijk te maken. Zo kunnen abonnees van beide providers de WiFi-toegang tot de modems met elkaar delen. Ook het Spaanse bedrijf FON heeft een vergelijkbaar concept op de markt gebracht. Deze WiFi-hotspots van FON zijn op Internet & ADSL op plaatsniveau in kaart gebracht. Wanneer de officiële app van CrowdRoaming wordt gelanceerd voor het gehele publiek is nog niet bekend. Wel liet het bedrijf weten dat de app binnenkort ook beschikbaar is voor iOS.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 03 juli 2013.