Mobiel internet aan banden

Europese telecombedrijven hebben plannen om websites die enorme hoeveelheden mobiel dataverkeer genereren hiervoor een vergoeding te laten betalen. De Britse krant Financial Times schrijft hierover.

Telecomaanbieders willen websites laten betalen.
Telecomaanbieders willen websites laten betalen.

Telecombedrijven hebben te maken met explosieve groei van dataverkeer op hun netwerken, waarvan een groot deel is toe te wijzen aan een kleine groep websites. Een van die websites is Youtube van Google.

Door de explosieve toename in dataverkeer moeten telecombedrijven enorme investeringen doen in hun netwerk om al het dataverkeer aan te kunnen. Hiervoor claimen de bedrijven nieuwe inkomstenbronnen nodig te hebbem.

Eerder schreef de redactie van Internet en ADSL al over de problemen die KPN heeft met dataverkeer. Andere telecombedrijven in Europa kampen met dezelfde problemen. France Telecom, Telefonica en Vodafone nemen het voortouw in de plannen een vergoeding te eisen van websites.

Het is nog maar de vraag of dit plan haalbaar is. Dit lijkt alleen te kunnen als alle aanbieders samenwerken, maar dan is er weer sprake van kartelvorming. Tevens beroept Google zich op de internetvrijheid.

De Tweede Kamer debatteert deze week over de gang van zaken rond mobiel internet.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 27 april 2011.