Miljarden bestemd voor snel breedband binnen EU

De Europese Commissie gaat woensdag een investeringsplan van 7 miljard euro voorleggen aan het Europees Parlement en de Raad van Ministers, voor de uitrol van breedband over het gehele continent. Daarnaast wil men nog eens 2 miljard euro investeren in subsidies voor pan-Europese digitale diensten.

Investeringsplan EU voor snel breedband
Investeringsplan EU voor snel breedband

Binnen de EU gaat mogelijk flink geïnvesteerd worden in de uitrol van een snel breedbandnetwerk over het hele continent. Wanneer alles wordt goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad van Ministers, zal de uitrol van start gaan. De uiteindelijke streefdatum volgens de digitale agenda van de EU is 2020. Het zal dan voor alle huishoudens mogelijk moeten zijn een snelheid van 30 Mbps of meer te halen, daarnaast wil de Commissie 50% van alle huishoudens voorzien van ten minste 100Mbps.

Met deze investering wordt het voor kleine en middelgrote bedrijven makkelijker gebruik te maken van diensten als Cloud-computing. Ook zal de snelle breedband toegang het eenvoudiger maken vanuit huis te werken. Naast deze voordelen is het landelijk breedband voor fondsen een belangrijke doelstelling. Telecombedrijven hebben namelijk de neiging minder te investeren in plattelandsgebieden en meer in winstgevende, dichtbevolkte steden en dorpen. Een grote motivatie voor het plan is het scheppen van banen: volgens de Commissie zullen honderdduizenden mensen werk vinden door de aanleg van de vezelgebaseerde breedband systemen.

Het plan zou tevens nieuwe ontwikkelingen bieden voor grensoverschrijdende gezondheidzorg via internet, e-government en pan-Europese elektronische ID-authenticatie systemen, om burgers in elke lidstaat toegang te geven tot digitale diensten. Verder zouden andere digitale diensten via een gezamenlijk continentaal systeem uitgevoerd kunnen worden.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 18 oktober 2011.