Kwart Nederlanders wil glasvezel maar beschikbaarheid ontbreekt

Een kwart van de Nederlanders wil overstappen naar internet via glasvezel, maar heeft hiervoor niet de mogelijkheid omdat glasvezelinitiatieven ontbreken. Daarnaast is 36 procent zonder glasvezel, niet van plan zijn huidige DSL- of kabelverbinding voor glasvezel in te ruilen. Dat blijkt uit cijfers van Telecompaper.


Uit onderzoek van Telecompaper onder zijn Consumer panel in november 2015, blijkt dat een kwart van de Nederlanders wel wil overstappen op glasvezel, maar de mogelijkheid ontbreekt omdat er geen project voor de aanleg van glasvezel is afgerond. Daarnaast is 36 procent van de respondenten zonder internet via glasvezel, niet van plan zijn huidige DSL- of kabelinternetverbinding voor glasvezel in te ruilen. Slechts zes procent heeft wel oren naar een overstap, nog eens 4 procent heeft al ingetekend bij een glasvezelinitiatief. Een kwart van de respondenten wil dus wel overstappen naar glasvezel, maar initiatieven ontbreken.

Gekeken naar het type internetaansluiting dat potentiƫle overstappers naar glasvezel nu hebben, is er maar weinig verschil tussen mensen met een DSL-verbinding (8%) en mensen die kabel internet hebben (6%). Ruim 39 procent met kabelinternet heeft geen belangstelling in een overstap naar glasvezel in het komende jaar. Bij mensen met een DSL-aansluiting ligt dit percentage op 31 procent. Mogelijk ligt de oorzaak hiervan in het feit dat kabelinternet gemiddeld genomen hogere snelheden haalt dan DSL. Uit het onderzoek blijkt tevens dat 35 procent van de mensen met DSL wel belangstelling te hebben voor een overstap, maar geen glasvezelprovider te hebben die hier in kan voorzien. Bij mensen met vast internet via de kabel geldt dat voor 24 procent.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 07 januari 2016.