Kroes reageert op kritiek netneutraliteit

Eurocommissaris Neelie Kroes stelt in een blogpost dat een te strenge netneutraliteit slecht is voor innovatie. Daarmee reageert Kroes op de eerdere kritiek die losbarstte naar aanleiding van het gelekte Europese telcomplan. Bedrijven mogen volgens haar afspraken maken over de kwaliteit van internetverbindingen om premium services te kunnen leveren.

Kroes wil regels tegen het blokkeren of vertragen van internettoegang door providers
Kroes wil regels tegen het blokkeren of vertragen van internettoegang door providers

Neelie Kroes heeft gereageerd op de kritiek over plannen voor een Europese netneutraliteit. Daarnaast verdedigt zij in een blogpost de plannen voor roaming. De hoge tarieven zijn volgens Kroes de reden dat er nog geen gemeenschappelijk markt van de grond is gekomen. De tarieven voor mobiel internet in het buitenland zijn voor reizigers “buitengewoon irritant”. Volgens de eurocommisaris moet men een open internettoegang met netneutraliteit bieden in Europa.

Bedrijven moeten tevens speciale ‘quality of service’ kanalen aanbieden voor meer keuze. Deze maatregelen zouden de kansen op groei in de sector aanzienlijk verhogen. “Ik ben het er mee eens dat internet een belangrijk platform voor de vrijheid van meningsuiting is”, aldus Kroes in een blogpost. “Dat is ook waarom ik toegang tot het internet zonder restricties wil verzekeren”, vervolgt ze. “Maar het toestaan van premium-diensten belemmert die vrijheid op geen enkele manier.”

Het zou volgens Kroes slecht zijn voor de innovatie als premium-diensten niet zijn toegestaan. Ook in andere markten bestaan dergelijke diensten, zoals het extra betalen om post sneller te laten bezorgen. “Als je wil investeren in zaken als nieuwe videoconferencing-apparatuur, ip-tv of cloud computing, dan wil je zeker weten dat je verbinding dat ondersteunt”, aldus de eurocommissaris.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 19 juli 2013.