KPN wil verder met Digitenne

Provider KPN wil in elk geval tot 2017 Digitenne blijven aanbieden. Na 31 januari 2017 lopen de vergunningen af en zal het ministerie van Economische zaken bekijken of het de vergunningen wil verlengen. In een reactie liet KPN weten dat er nog voldoende vraag naar Digitenne is.

'Lot van Digitenne' hangt na 2017 af van Nederlandse overheid
'Lot van Digitenne' hangt na 2017 af van Nederlandse overheid

Digitenne zal in ieder geval tot 2017 aanbieder blijven voor digitale tv via de ether. Dat liet KPN in een reactie aan Telecompaper weten. Na 2017 loopt het vergunning af en is het de vraag wat het ministerie van Economische zaken met de vergunningen gaat doen. Er is mogelijkheid dat deze verlengd worden, maar het kan ook zijn dat de frequentie gaat naar providers die snel mobiel internet willen aanbieden. KPN zegt dat er nog altijd voldoende vraag naar Digitenne is en dat men ook na het aflopen van de vergunningen, Digitenne wil blijven aanbieden.

De huidige vergunningen lopen nog tot 31 januari 2017. Vooralsnog is het nog onbekend wat de Nederlandse overheid wil; of verlengen of de frequenties veilen voor snel mobiel internet. In de Verenigde Staten is de frequentie bijvoorbeeld al enige jaren in gebruik voor 4G. Ook in Duitsland wordt dit jaar een besluit genomen over de voor DVB-T (digitale tv met behulp van zendmasten) bestemde frequenties.

In een reactie op Telecompaper liet KPN het volgende weten: “KPN verwacht voorlopig ook na 2017 dvb-t nodig te hebben om het Digitenne-product te kunnen blijven leveren. Het wordt naast stand alone ook zeer veel gebruikt als oplossing voor de tweede of derde tv.” Het is echter de vraag wat de Nederlandse overheid gaat doen. Televisie wordt in Nederland immers in voldoende mate aangeboden via ADSL, kabel en glasvezel.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 24 april 2014.