KPN vangt bot bij rechter

Opnieuw heeft KPN een rechtzaak verloren tegen Pretium Telecom. Afgelopen vrijdag stelde de hoge raad KPN wederom in het ongelijk.

Sinds 2005 loopt de zaak van KPN al tegen Telecom Pretium. Kern van het geschil is de Laagste kostengarantie van Pretium. Hetgeen KPN als misleidende reclame beschouwd. Beide telefoonbedrijven zijn al jaren elkaars grootste concurrenten op de markt van aanbieders van vaste telefoondiensten.

In 2005 stelde de voorzieningsrechter KPN in het gelijk en veroordeelde Pretium tot betaling van een dwangsom van 25.000 euro met een maximum van 500.000 euro.

Waarop Pretium in hoger beroep ging omdat de voorzieningsrechter in hun ogen het verbod op misleidende reclame te breed had geformuleerd. Het gerechtshof deelde die opvatting van Pretium.

KPN ging tegen die uitspraak in Cassatie omdat naar hun inzicht de rechter te weinig in zijn oordeel had meegenomen het feit dat Pretium zich schuldig zou hebben gemaakt aan "slamming". Het zonder te vragen aan de consumenten overzetten van telefoonnummers naar een andere aanbieder.

De Hoge Raad zag echter onvoldoende reden om de zaak opnieuw in behandeling te nemen. Naar hun mening zijn er geen nieuwe rechtsvragen aan het licht gekomen die nog niet eerder in het proces waren beantwoord.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 16 juni 2008.