KPN stopt met aanleg glasvezel Eindhoven

KPN gaat het resterende deel van Eindhoven aansluiten op VDSL in plaats van glasvezel. Dat heeft de provider aan de gemeente laten weten.

De uitrol van een glasvezelnetwerk in Eindhoven stokt
De uitrol van een glasvezelnetwerk in Eindhoven stokt

KPN, dat verantwoordelijk is voor de uitrol van glasvezel sinds de overname van Reggefiber, sluit de wijken Gestel, Strijp en de binnenstad van Eindhoven niet meer direct aan op het glasvezelnetwerk. In plaats daarvan gaat KPN de huishoudens uit deze gebieden verbinden via het geupgrade VDSL-kopernetwerk. Door hiervoor de kiezen zouden de kosten voor de aanleg worden beperkt en kunnen er meer huishoudens in korte tijd worden aangesloten. Bovendien maakt VDSL volgens de provider ook snel internet mogelijk.

‘Verglazing’ van Eindhoven

De gemeente plaatst echter vraagtekens bij het besluit van KPN. Het college van B en W vraagt zich af of de provider zich met deze beslissing wel aan de afspraken houdt. Bovendien zou de beslissing niet aansluiten op de ambities die de gemeente heeft wat betref de ‘verglazing’ van Eindhoven. KPN spreekt echter tegen dat hiermee gestopt wordt. Het bestaande kopernetwerk combineren zij met de glasvezelkasten waardoor huishoudens via dit geupgrade netwerk gebruik kunnen blijven maken van snel internet.

In april start KPN met de uitrol van VDSL in de binnenstad. De wijken Strijp en Gestsel volgen later. Eind volgend jaar moet de uitrol zijn afgerond. Als blijkt dat de bandbreedte van VDSL niet toereiken is, moet KPN voor verbetering zorgen en zal de aanleg van glasvezel weer ter tafel komen,.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 02 januari 2017.