KPN start landelijk WiFi-netwerk in april

Provider KPN begint in april met de uitrol van zijn landelijke WiFi-netwerk via de routers van klanten. Aanvankelijk gaat het om een test daarna wordt aan de hand van de resultaten bepaald hoe snel de uitrol zal verlopen. KPN gaat hiervoor samenwerken met het Spaanse Fon.

Vanaf april gaat KPN testen met landelijk WiFi-netwerk
Vanaf april gaat KPN testen met landelijk WiFi-netwerk

Een woordvoerster van KPN heeft tegenover de Consumentbond bevestigd dat de provider vanaf april start met de uitrol van een landelijk WiFi-netwerk. Klanten kunnen dan via routers van andere abonnees online gaan. KPN gaat samenwerken met Fon om de routers van klanten een openbaar toegankelijk signaal te laten uitzenden. Aanvankelijk gaat het nog om een test, aan de hand van de resultaten wordt gekeken hoe snel de uitrol zal verlopen.

Door de samenwerking met Fon wordt het voor KPN-klanten ook mogelijk via buitenlandse Fon-hotspots te internetten. Het Spaanse bedrijf heeft namelijk overeenkomsten met internet providers in verschillende landen. Begin 2013 waren er al ruim 8 miljoen Fon-hotspots wereldwijd. Alleen klanten met een vaste internetverbinding, die zelf ook hun verbinding delen, mogen op andere routers inloggen.

De modems van KPN-klanten zouden in april allemaal geschikt zijn om het Fon-signaal uit te zenden, maar dit zal in het begin nog maar bij een aantal gebruikers het geval zijn. Afhankelijk van de resultaten zal worden gekeken hoe snel de uitrol zal gaan. Vorig jaar kondigde KPN al aan dat het ondersteuning voor WiFi-hotspots zou toevoegen. Volgens de woordvoerster zal het voorlopig nog gaan om een test.

Vorig jaar startte UPC en Ziggo al met de uitrol van een landelijke WiFi-netwerk via de routers van hun klanten. Beide providers bekijken nog mogelijkheden voor een samenwerking. Deze hotspots zullen echter geen deel uitmaken van het Fon-netwerk. Door de samenwerking zouden beide providers een landelijk dekkend netwerk van WiFi-hotspots kunnen creƫren. Ziggo heeft de wens uitgesproken om ook met ZeelandNet samen te willen werken voor WiFi-hotspots in Zeeland.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 16 januari 2014.