KPN van start met Fon-netwerk

Provider KPN is gestart met een proef waarbij modems van klanten worden gedeeld met andere abonnees. In de Amsterdamse wijk IJburg zijn momenteel 900 klanten aan het testen met de Fon-hotspots. Klanten van KPN zullen later dit jaar zelf de mogelijkheid krijgen van hun modem een Fon-hotspot te maken.

Eind dit jaar verwacht KPN een miljoen klanten die hun modem delen als Fon-hotspot
Eind dit jaar verwacht KPN een miljoen klanten die hun modem delen als Fon-hotspot

Eerder kondigde KPN al aan in april te willen starten met de uitrol van zijn Fon-netwerk. Er zal worden gestart met een proef in de Amsterdamse wijk IJburg. KPN wil vervolgens kijken hoe het systeem bevalt en of klanten het echt zullen gebruiken. Klanten krijgen namelijk de mogelijkheid hun modem open te stellen zodat zij ook bij andere klanten op WiFi kunnen. Doordat KPN een overeenkomst heeft met het Spaanse bedrijf Fon, is het ook mogelijk op miljoenen plekken in het buitenland gebruik te maken van de Fon-hotspots.

KPN is de derde grote provider die een groot landelijk WiFi-netwerk gaat uitrollen. Kabelaars Ziggo en UPC gingen de provider al voor. Mocht de proef een succes zijn, dan verwacht KPN eind dit jaar 800.000 tot een miljoen klanten de mogelijkheid te bieden om van hun modem een Fon-hotspot te maken. De routers moeten van een upgrade worden voorzien om een tweede netwerk naar het eigen thuisnetwerk te kunnen draaien. Tevens krijgen klanten pas toegang tot het netwerk van anderen als ze zelf ook hun netwerk delen.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 25 maart 2014.