KPN maakt snel mobiel internet via 4G+ mogelijk

Provider KPN is in Den Haag gestart met aanbieden van snel mobiel internet via 4G+. De snellere variant van 4G wordt later in delen van de Randstad uitgebreid en is voor KPN-klanten kosteloos.

KPN start met sneller mobiel internet via 4G+
KPN start met sneller mobiel internet via 4G+

Internetprovider KPN is begonnen met het activeren van een 4G+-netwerk. Met deze nieuwe netwerktechnologie, die nog sneller is dan 4G, zijn mobiel internetsnelheden mogelijk tot 225 Mbit/s. In Den Haag, waar het hoofdkantoor van de provider zit, is voor het eerst snel mobiel internet via 4G+ geactiveerd. De provider liet weten dat in eerste instantie delen van de Randstad worden voorzien van 4G+ en daarnaast ook Eindhoven. De snelste variant van mobiel internet is voor KPN-klanten gratis.

Weinig toestellen geschikt voor 4G+
Probleem vooralsnog is dat er maar een paar toestellen 4G+ ondersteunen. Volgens Tweakers zijn dat alleen nog de Samsung Galaxy Note 4 en Galaxy Alpha. In tegenstelling tot eerdere geruchten bieden iPhones geen ondersteuning, ook de nieuwe varianten iPhone 6 en 6 Plus niet. Toch profiteren klanten wel van een hogere praktijksnelheid, ondanks dat de telefoon 4G+ niet ondersteund. Dat komt omdat de provider gebruik maakt van de 1800Mhz-band waardoor meer bandbreedte kan worden vrijgegeven.

Hogere snelheid en betere stabiliteit
Daarnaast kan door de nieuwe netwerktechnologie ook de snelheid en stabiliteit gewaarborgd blijven in drukke gebieden en steden. De 4G+-technologie stapelt frequenties en kan zo meer capaciteit en hogere internetsnelheden bieden. De uitbreiding van het 4G+-netwerk vindt in eerste instantie plaats in de Randstad (Amsterdam, Schiphol, Utrecht, Rotterdam, Den Haag) en in Eindhoven. Ook liet de provider weten geen snelheidslimiet meer te hanteren op zijn 4G-abonnementen.

Vodafone ook actief met 4G+
Niet alleen KPN is bezig met deze nieuwe netwerktechnologie, ook Vodafone gaat 4G+ aanbieden in enkele gebieden. Dit jaar wil de provider op een vijftigtal plekken 4G+ uitrollen. Eerder is het telecombedrijf al in Amsterdam begonnen met het aanbieden van 4G+, daar is het al een paar weken live. In tegenstelling tot KPN zal Vodafone 4G+ niet landelijk uitrollen, maar focust de provider op gebieden waar de meeste klanten zijn en waar de meeste behoefte is aan sneller mobiel internet via 4G+.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 19 september 2014.