KPN neemt vier glasvezelaanbieders over

Telecomprovider KPN heeft XMSNet, Concepts ICT, Edutel en Lijbrandt overgenomen, mogelijk om vaart te maken met de uitrol van de glasvezeldiensten. Uiteindelijk wil KPN in 2015 ruim 45% van de breedbandmarkt in handen hebben.

KPN investeert in glasvezelmarkt
KPN investeert in glasvezelmarkt

KPN lijkt gehoor te geven aan de ambitie om groter te worden op de glasvezelmarkt. De vier glasvezelaanbieders XMSNet, Concepts ICT, Edutel en Lijbrandt komen in handen van de telecomprovider. Daarnaast wil KPN uiteindelijk 60% van Reggefiber in handen krijgen, het bedrijf dat zich bezig houdt met de aanleg van het glasvezelnetwerk en het beheer.

Via partner Reggefiber heeft KPN nu in totaal 77.000 fiberklanten, eerder waren dit in het tweede kwartaal nog 61.000. De overname van de vier andere glasvezelaanbieders moet echter nog wel goedgekeurd worden door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Mocht de overname verder geen problemen opleveren dan krijgt KPN in een klap 187.000 glasvezelkanten, eind volgend jaar wil KPN 250.000 glasvezelklanten hebben.

Dat KPN bezig was met investeringen in glasvezel was al eerder duidelijk maar alles lijkt nu in een stroomversnelling te gaan. Momenteel sluit het bedrijf zo’n 2.000 nieuwe klanten per week aan en door middel van campagne en grotere beschikbaarheid moet dit aantal nog stijgen. KPN benadrukt nog geen afstand te doen van de VDSL2-verbinding, in december wordt een pilot gestart met ‘pair bonding’ op het kopernetwerk. Deze techniek benut verschillende koperlijnen en moet doorvoersnelheden genereren van 40 tot 80Mbps.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 09 november 2011.