KPN lanceert vast internet via 4G voor buitengebieden

KPN start als eerste provider met het aanbieden van vast internet via 4G in buitengebieden. Ongeveer 100.000 huishouden kunnen met een speciaal 4G-modem thuis gebruik maken van vast internet via het mobiele 4G-netwerk. KPN start met het aanbieden van twee 4G-abonnementen.

Vast internet via 4G-netwerk in buitengebieden biedt oplossing voor trage internetsnelheid
Vast internet via 4G-netwerk in buitengebieden biedt oplossing voor trage internetsnelheid

Voor huishoudens met een trage internetverbinding in buitengebieden biedt KPN een vast internabonnement via het 4G-netwerk. Het gaat om zo’n 100.000 huishoudens met zeer afgelegen woningen op het platteland. KPN heeft een postcodecheck online gezet, zodat mensen kunnen kijken of ze binnen een buitenregio vallen. Alleen huishoudens in gebieden waar ADSL niet de snelheid van 6 Mbit/s haalt komen in aanmerking. KPN liet verder weten komende jaren te investeren in glasvezelaanleg en koperupgrades in kleinere dorpskernen en rurale gebieden.

Vast internet via 4G-netwerk
Sinds deze week biedt KPN twee 4G-abonnementen aan onder de naam ‘Internet Buitengebied via 4G’. De twee abonnementsvormen zijn toegespitst op het doel en het gebruik. Naast de voorwaarde dat huishoudens minder dan 6 Mbit/s internetsnelheid via ADSL halen, moet de woning buiten stads- of dorpskernen zijn gelegen en er moet voldoende capaciteit op het 4G-netwerk zijn. Wanneer aan de voorwaarden wordt voldaan, ontvangen gebruikers een 4G-modem thuis. In principe is ‘Internet Buitengebied via 4G’ een mobiel abonnement, waarbij het mobiele signaal via een router met een simkaart wordt omgezet naar een ‘vast internet’ signaal.

Internet Buitengebied via 4G
Het goedkoopste abonnement kost 32,50 euro per maand, welke een limiet heeft van 10 GB aan dataverkeer. Er is daarnaast een abonnement van 50 euro per maand met 50 GB dataverkeer per maand. Mochten gebruikers eerder door het dataverbruik heen zijn, dan wordt de internetsnelheid verlaagd naar 64 Kbit/s download- en 32 Kbit/s uploadsnelheid. Klanten kunnen dus kosteloos online blijven, maar wel met een lagere snelheid. Voor 4G-snelheid kunnen gebruikers extra MB’s bijkopen via de Mijn KPN-app. Vooralsnog kan hierbij worden gekozen uit 250MB of 1000MB extra. KPN verwacht dat voor normaal gebruik 50 GB per maand voldoende moet zijn. Klanten die ook andere diensten van KPN afnemen ontvangen korting op hun abonnement.

Het ‘Internet Buitengebied via 4G’ is onderdeel van het streven van KPN zich op huishoudens op het platteland te richten. “De behoefte aan een goede internetverbinding is hier net zo groot als in de rest van Nederland”, zegt Joost Farwerck van de Raad van Bestuur KPN. Bij 500.000 Nederlandse huishoudens, zo'n 7 procent van de bevolking, zou het lastig zijn snel internet aan te kunnen bieden. Voor de eerste 100.000 huishoudens in buitengebieden is nu een oplossing gevonden. Met investeringen in DSL, glasvezel en VDSL hoopt KPN op termijn nog eens 300.000 huishoudens van sneller internet te kunnen voorzien. Voor de laatste 100.000 huishoudens zal de overheid of andere bewonersinitiatieven om de tafel moeten om de investeringen die nodig zijn te verdelen.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 12 november 2015.