KPN belooft sneller mobiel internet via 4G

Tijdens een bijeenkomst heeft KPN laten weten de dekking van het 4G-netwerk te verbeteren. De gemiddelde snelheid van het mobiel internet gaat daarmee ook omhoog. KPN verwacht eind 2013 een dekking van 65 procent te hebben.

Dekking 4G van KPN nu 23 procent
Dekking 4G van KPN nu 23 procent

Het 4G-netwerk van KPN heeft sinds de uitrol in februari een dekking bereikt van 23 procent. Geleidelijk zal de dekking worden uitgebreid en daarmee gaan ook de snelheden van het mobiel internet omhoog. Nu zenden namelijk nog niet alle masten het 4G-signaal uit. Volgens de directeur van het netwerk, Eric Kuisch, zal LTE op termijn kabelinternet niet gaan vervangen.

“Daar zijn simpelweg te weinig frequentie blokken voor om voldoende capaciteit te kunnen aanbieden. Technisch is het geen probleem, maar door het geringe beschikbare spectrum voor 4G kunnen we dit niet als adsl-alternatief in de markt zetten”, aldus Kuisch. De vraag voor data zal volgens hem altijd groter zijn dan de capaciteit waardoor bekabelde verbindingen noodzakelijk zullen blijven.

De lagere internetsnelheden van het huidige 4G-netwerk zouden vooral te maken hebben met het feit dat nog niet alle masten 4G-signaal uitzenden. KPN begon in februari met de uitrol van het netwerk in Amsterdam en een deel van de noordelijke Randstad. Inmiddels worden de 4G-diensten ook in Den Haag aangeboden. Ook de uitrol in Rotterdam wordt momenteel voorbereid. KPN streeft er naar om in de zomer van 2014 een landelijke 4G-dekking te hebben.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 22 maart 2013.