KLM start proeven met 'WiFi on board'

Vliegtuigmaatschappijen Air-France en KLM gaan begin april een proef starten met draadloos internet in twee toestellen. Passagiers kunnen tegen betaling gebruik maken van deze dienst. Afhankelijk van de resultaten zal draadloos internet op meerdere vluchten worden aangeboden.

Ook KLM gaat vanaf april testen met draadloos internet tijdens vluchten
Ook KLM gaat vanaf april testen met draadloos internet tijdens vluchten

KLM en Air-France gaan vanaf 2 april draadloos internet aanbieden in twee Boeings. Dat heeft een woordvoerster van KLM bevestigt in een reactie op een bericht in De Telegraaf. De proef met WiFi duurt tot het einde van het jaar. Afhankelijk van de resultaten wordt gekeken of WiFi in meerdere toestellen wordt ingebouwd. KLM zal in samenwerking met Panasonic een Boeing 777 en een toestel van Air-France voorzien van deze techniek.

“We kijken of de techniek voldoet, hoe het bereik is en vragen reacties van de passagiers”, zegt de woordvoerster. Voor ‘WiFi on board’ zullen passagiers wel moeten betalen. Tarieven voor de draadloze dienst heeft KLM nog niet bekendgemaakt. “Dat zal marktconform zijn.” Naar verluidt zal WiFi rond de tien euro per uur gaan kosten.

WiFi aan boord van vliegtuigen is niet nieuw. Maatschappijen als Lufthansa, Qatar, Emirates en Etihad hebben in verschillende toestellen al de WiFi-functionaliteit. Eerder heeft de Amerikaanse luchtvaartregulator FCC de toestemmingsprocedure om draadloos internet in vliegtuigen aan te bieden sterk vereenvoudigd. Mogelijk is dit ook de reden dat KLM en Air-France nu gaan testen met 'WiFi on board'.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 11 maart 2013.