Klanten Ziggo en UPC ondervinden storingen na digitale modulatie

Het omzetten van diverse digitale streams bij Ziggo en UPC verloopt nog niet geheel vlekkeloos. Mogelijk zou het omzetten van een QAM64 modulatie naar een QAM256 modulatie meer bandbreedte moeten opleveren.

Nieuwe digitale modulatie veroorzaakt meer storingsmeldingen
Nieuwe digitale modulatie veroorzaakt meer storingsmeldingen

Een aantal klanten ondervinden hinder na de nieuwe digitale modulatie die Ziggo en UPC doorvoeren. Het omzetten van twee verschillende modules moet extra bandbreedte opleveren, maar maakt de signalen wel gevoeliger voor ruis. Volgens Totaal TV wordt er op diverse gebruikersfora en social media melding gedaan van storingen bij gebruikers van UPC Digitale tv. In veel gevallen zou de aankoop van een beter kabeltje de oplossing zijn.

Eerder stelde UPC tegenover Totaal TV dat het omzetten van modulaties niet gebeurt om ruimte te maken voor extra zenderuitbreiding. Toch lijkt UPC weinig speelruimte te hebben doordat het analoge aanbod nog uit 32 zenders bestaat en veel bandbreedte vergt.

Provider Ziggo liet wel weten het omzetten van streams door te voeren om ruimte te maken voor extra HD-zenders. Ook klanten van Ziggo ervaren storingen met de CI+ apparatuur, echter zou het volgens de provider na een reset weer moeten werken. Mogelijk is de vernieuwde modulatietechniek QAM256 eind mei voltooid.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 21 maart 2012.