Kabelinternet nog voldoende groeipotentie

Voorlopig zijn er voldoende mogelijkheden om de komende jaren vast te houden aan kabelinternet, mits er door de kabelbedrijven wordt geïnvesteerd. Onderzoek door TNO naar de mogelijkheden van de traditionele kabelnetwerken heeft dit uitgewezen.

TNO: traditionele kabelnetwerken hebben voldoende groei capaciteit
TNO: traditionele kabelnetwerken hebben voldoende groei capaciteit

Onderzoeksinstituut TNO heeft in een update van het onderzoek ‘Evolution and prospects cable networks for broadband services’ aangegeven dat er nog voldoende groei capaciteit zit in de traditionele kabelnetwerken. Het huidige kabelnetwerk is in elke gemeente te vinden en kent een landelijke dekking van zo’n 97%. In theorie is het mogelijk om met kabelinternet snelheden tot enkele gigabits per seconde (Gbps) te verwerken. TNO stelt dan ook dat er voldoende mogelijkheden zijn om de komende jaren vast te houden aan het kabelnetwerk, mits er blijvend wordt geïnvesteerd.

In opdracht van NL Kabel, dat ook de grote kabelaars Ziggo en UPC vertegenwoordigt, heeft TNO de technische mogelijkheden van het kabelnetwerk onderzocht. “TNO heeft in het onderzoek de technische mogelijkheden bekeken om capaciteit van de HFC-netwerken te vergroten. Het blijkt dat die mogelijkheden enorm zijn”, aldus Rob van Esch van NL Kabel. Indien de volledige breedbandcapaciteit wordt benut, kan de consument van kabelinternet op de lange termijn snelheden verwachten tot 10 Gbps.

TNO ziet genoeg groei capaciteit in het traditionele kabelnetwerk om tot ver na 2020 hun dienst te bewijzen. De huidige netwerken kunnen volgens het onderzoeksinstituut nog jaren blijven voldoen aan de vraag. NL Kabel geeft daarom aan dat de overheid zich de komende jaren niet bezig hoeft te houden met de breedbandcapaciteit, maar zich beter kan concentreren op het optimaal benutten van het kabelnetwerk.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 30 oktober 2012.