Kabelaar DELTA start proef met snel internet in buitengebied

Het Zeeuwse kabelbedrijf DELTA is inmiddels een proef gestart met draadloos internet in buitengebieden in de omgeving van Terneuzen. Als eerste kabelaar in Nederland wordt geëxperimenteerd met ‘draadloos Docsis’. DELTA is het moederbedrijf van provider ZeelandNet.

DELTA experimenteert met draadloos internet in Zeeuws buitengebied
DELTA experimenteert met draadloos internet in Zeeuws buitengebied

DELTA, het moederbedrijf van ZeelandNet, is in Zeeland gestart met een proef ‘draadloos Docsis’. Deze nieuwe techniek maakt het mogelijk om ook in buitengebieden snel draadloos internet te gebruiken. Bij draadloos Docsis wordt internet aangeboden tussen twee zendmasten in een gebied van acht kilometer. De voorbereidingen voor de proef zijn inmiddels gestart. Verwacht wordt dat over drie maanden de proef in de omgeving van Terneuzen operationeel is.

Internet in buitengebied lastig

In Nederland is DELTA de eerste die experimenteert met ‘draadloos Docsis’. Volgens de kabelaar neemt de behoefte aan een (snelle) breedbandverbinding toe. Veel providers kampen met problemen als het gaat om internet in buitengebieden. Vaak brengt het hoge kosten met zich mee, is internet via ADSL al gauw te traag en via de satelliet te duur.

Financiering

Mocht de proef over drie maanden succesvol zijn, dan gaat DETLA op zoek naar financiers om alle inwoners in de buitengebieden te voorzien van deze vorm van internet (draadloos Docsis). Volgens een woordvoerder van de kabelaar kan DELTA de investering niet alleen dragen. Daarnaast doet het bedrijf onderzoek naar de mogelijkheid om 4G in de buitengebieden aan te bieden.

Test met draadloos Docsis
In het poldergebied rond Hoek zal aankomende weken een testlocatie worden neergezet. Delta wil vervolgens kijken hoe een dergelijke internetverbinding voor gebruikers werkt en wat het de klant en het bedrijf gaat kosten. In Zeeland zijn nu nog zo’n twaalfduizend adressen niet voorzien van een snelle breedbandverbinding. Er is sprake van een buitengebied als de aansluitkosten groter of gelijk zijn aan 1500 euro per aansluiting.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 11 maart 2014.