Jongeren niet zo handig op internet

Over het algemeen wordt er vanuit gegaan dat de jeugd van tegenwoordig het internetten aardig onder de knie heeft. Uit onderzoek onder vijfhonderd scholieren tussen de 12 en 18 jaar blijkt echter iets anders.

Jongeren zijn toch niet zo handig op internet als wel gedacht wordt.
Jongeren zijn toch niet zo handig op internet als wel gedacht wordt.

Uit onderzoek onder 500 scholieren tussen de 12 en 18 jaar, uitgevoerd door digivaardig&digibewust in samenwerking met mijn kind online, komt naar voren dat jongeren lang niet zo handig zijn met het internet als wel gedacht wordt.

Jongeren blijken vooral veel moeite te hebben met het navigeren over sites. Als in bepaald menu iets niet gevonden kan worden, wordt al snel geconcludeerd dat het niet te vinden is, terwijl het vaak op een andere plaats staat dan de jongeren verwachten.

Hun verwachtingspatroon van een bepaalde site gecombineerd met ongeduld zorgt er voor dat veel jongeren verdwalen op internet, en het internet daarom nog steeds vooral voor ontspanning gebruiken. Hyves, MSN, Youtube en gamen zijn toch wel de grote favorieten, terwijl ze internet bijna niet gebruiken voor hun schoolwerk (want dat gaat echt makkelijker uit een boek.)

Volgende week volgt een tweede artikel over het internet gedrag van jongeren, waarin meer aandacht besteed wordt aan gemakzucht en ergernissen.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 06 oktober 2010.