Internetproviders beloven consumenten opnieuw betere voorlichting

Nederlandse internetproviders beloven de consument opnieuw beter voor te lichten over de daadwerkelijke internetsnelheid. Volgens de Europese Commissie is de internetsnelheid in ons land te laag en blijven vooral ADSL-verbindingen achter bij de beloofde snelheden.

Europese Commissie: snelheid internet in Nederland te laag
Europese Commissie: snelheid internet in Nederland te laag

De Europese Commissie heeft op basis van eigen onderzoek geconcludeerd dat de internetsnelheid in Nederland te laag is. Vooral ADSL-verbindingen zouden nauwelijks de beloofde snelheid halen. Internetproviders adverteren volgens de commissie nog altijd met topsnelheden die in de praktijk niet worden gehaald. De kritiek volgt op de gedragscode die is ingegaan vanaf 1 januari die providers verplicht helderheid te verschaffen over de daadwerkelijke internetsnelheid.

Het uitvoerende orgaan van de Europese Unie erkent dat het lastig is de juiste internetsnelheden te communiceren. De daadwerkelijke internetsnelheid van een internetabonnement hangt namelijk af van verschillende factoren. Toch zouden providers de consument beter moeten informeren alvorens men een abonnement afsluit. Inmiddels hebben providers als KPN, Tele2, UPC, en T-Mobile beloofd om consumenten beter voor te lichten. Volgens de commissie gebeurt dat namelijk nog onvoldoende.

Eerder deed de Consumentenbond ook al een onderzoek naar de internetsnelheden. De consumentenorganisatie krijgt namelijk geregeld klachten binnen van klanten. De bond wil dan ook dat internetproviders de beloftes die ze doen in hun advertenties ook daadwerkelijk nakomen. Verschillende vergelijkingssites concludeerden ook al dat consumenten in de praktijk niet de snelheid krijgen die hun providers beloven.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 26 juni 2013.