Internet op vakantie voor veel Nederlanders een must

Uit een enquête van Multiscope blijkt dat acht op de tien Nederlanders gebruikt maakt van WiFi op vakantie. Vakantiegangers gebruiken internet voornamelijk voor privémail, weersvoorspellingen en social media. Drie op de tien vakantiegangers met een baan maakt van de internetmogelijkheid gebruik om te werken.

Vakantiegangers kunnen moeilijk zonder internet
Vakantiegangers kunnen moeilijk zonder internet

Steeds vaker maken Nederlanders op vakantie gebruik van internet. Ruim acht op de tien Nederlanders zou volgens Multiscope WiFi gebruiken op vakantie. Er wordt dan ook steeds meer rekening gehouden met de beschikbaarheid van WiFi wanneer een vakantie wordt geboekt. Naast de gebruikelijke privémail, social media en weersvoorspellingen, werken we ook steeds vaker tijdens de vakantie. Dat internet op vakantie steeds belangrijker wordt, blijkt uit de cijfers van Multiscope. In 2011 gebruikte nog 64 procent van de vakantiegangers internet op bijvoorbeeld de camping, dit jaar is dat al 85 procent.

Ook social media is voor de vakantiegangers niet meer weg te denken. In 2011 maakte een kwart hier nog gebruik van, nu is 66 procent van de Nederlanders actief op Facebook, Twitter en andere sociale netwerken. Drie jaar geleden werd voornamelijk de laptop gebruikt voor internet op vakantie, dit jaar gebruikt 72 procent de smartphone om te surfen. Daarnaast wordt door de helft van de respondenten een tablet gebruikt.

De beschikbaarheid van WiFi op vakantie zorgt er ook voor dat veel Nederlanders hun werk niet kunnen loslaten. Ongeveer 9 procent zegt dagelijks en nog eens 21 procent een paar keer per vakantie te werken door e-mail te checken en te beantwoorden. Een derde van de internetgebruikers geeft aan meer te werken tijdens de vakantie dan voorheen het geval was. Zes van de tien ervaart het als ‘vervelend’ dat ze kunnen werken tijdens de vakantie. Ongeveer 14 procent vindt het prettig om internet op vakantie te gebruiken om te werken.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 13 augustus 2014.