Internet providers worden gewaarschuwd door ACM

Nederlandse internet providers zijn door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gewaarschuwd dat het nieuwe netneutraliteitregels streng gaat controleren. De ACM liet weten op dit moment aanbiedingen te zien van providers die in strijd zijn met nieuwe Europese regels. Niet alle providers zouden data tegen dezelfde voorwaarden doorgeven.

ACM waarschuwt Nederlandse telecombedrijven over netneutraliteit
ACM waarschuwt Nederlandse telecombedrijven over netneutraliteit

De ACM heeft nog geen concrete voorbeelden genoemd van internet providers die de nieuwe netneutraliteitsregels niet zouden handhaven. Wel werd eerder T-Mobile door de toezichthouder op de vingers getikt, nadat de provider een abonnement met onbeperkt internet aanbood. De videokwaliteit in dit abonnement werd daarbij beperkt, iets wat niet mag volgens de nieuwe regels. Momenteel ligt een wetsvoorstel bij de Eerste Kamer dat de ACM bevoegdheid geeft om de netneutraliteit te handhaven. Pas wanneer dit voorstel is aangenomen mag de toezichthouder providers die in overtreding zijn beboeten.

Providers gewaarschuwd

Klanten van telecomproviders mogen zelf bepalen met welk apparaat (smartphone, tablet of laptop) zij gebruik maken van een internettoegangsdienst. Daarnaast mogen klanten hun smartphone gebruiken om andere apparaten met internet te verbinden, ook wel tethering genoemd. Volgens de ACM mogen internetproviders dit niet voor hun klanten verbieden. De toezichthouder zegt onder meer te gaan kijken naar prioriteren van bepaald videoverkeer en tethering. Verder heeft ACM geen concrete voorbeeld gegeven van aanbieders die deze regels overtreden. In ieder geval zouden enkele providers aanbiedingen doen die in strijd zijn met de nieuwe Europese netneutraliteitsregels.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 13 juli 2016.