Internet via glasvezel groeit minder hard

Het aantal huishoudens met internet via glasvezel in Nederland groeide in de afgelopen twaalf maanden minder hard ten opzichte van voorgaande jaren. Dat blijkt uit cijfers van de Telecompaper FTTH Monitor. De grens van 750.000 glasvezelabonnees werd in november wel voor het eerst gepasseerd.

Grens van 750.000 glasvezelabonnees in Nederland is gepasseerd
Grens van 750.000 glasvezelabonnees in Nederland is gepasseerd

Hoewel veel internetproviders tegenwoordig reclame maken voor internet via glasvezel, blijft het aantal glasvezelabonnees in de afgelopen jaren nog achter. Dit zal voornamelijk liggen aan de hoge kosten voor de aanleg van glasvezelverbindingen, maar ook de hogere kosten voor de abonnee zelf. Een glasvezelabonnement is namelijk duurder dan internet via kabel of ADSL. Uit cijfers van de Telecompaper FTTH Monitor bleek ook dat de groei in de afgelopen twaalf maanden is afgenomen ten opzichte van voorgaande jaren.

Voor het eerst werd in november wel de grens van 750.000 glasvezelabonnees in Nederland gepasseerd. De overgrote meerderheid (84%) maakt gebruik van een Reggefiber-lijn. De overige 16 procent heeft CIF-aansluiting of één van de kleinere lokale netwerken, aldus Telecompaper. Dat de overgrote meerderheid gebruik maakt van het glasvezelnetwerk van Reggefiber is niet heel gek. Het bedrijf heeft namelijk al ruim 1,7 miljoen huishoudens in Nederland aangesloten op glasvezel.

Op het open netwerk van Reggefiber zijn meer dan 24 serviceproviders aangesloten. Dat betekent dat huishoudens in veel gevallen zelf kunnen kiezen waar het glasvezelabonnement wordt afgesloten. Onder de 24 serviceproviders vallen ook de grotere providers zoals, KPN, Tele2, XS4ALL, Vodafone en OnsBrabantNet. De prijzen voor een glasvezelabonnement variëren van 40 euro tot 100 euro per maand, afhankelijk van de snelheid en het soort abonnement.

Volgens de FTTH Monitor van Telecompaper komen er op dit moment iedere maand zo’n 9.000 glasvezelaansluitingen bij. Ten opzichte van november 2013 is het aantal glasvezelabonnees gestegen met ruim 100.000. Opvallend is wel dat uit de cijfers blijkt dat de afgelopen twaalf maanden de groei is afgenomen, echter verwacht Telecompaper dat de groei vanaf nu weer gaat toenemen. Marktleider KPN biedt namelijk sinds juli abonnees automatisch een glasvezelabonnement als zij over een actieve verbinding beschikken.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 02 december 2014.