Grondlegger internet Robert Taylor overleden

Robert Taylor, bekend als een van de grondleggers van het internet, is donderdag 13 april op vijfentachtige jarige leeftijd aan de gevolgen van Parkinson overleden.

Internetgrondlegger Robert Taylor overleden op 85-jarige leeftijd
Internetgrondlegger Robert Taylor overleden op 85-jarige leeftijd

Taylor werd vooral bekend door zijn rol in de ontwikkeling van Arpanet. Arpanet wordt gezien als de voorloper van het moderne internet. In ’66 kwam Taylor in dienst van ARPA, onderdeel van het Pentagon. Uit onvrede over het feit dat hij steeds op verschillende computers moest inloggen, kwam Taylor op het idee om de computers met elkaar te verbinden door middel van een netwerk. Niet lang daarna werd een netwerk bedacht die de verschillende systemen op een afdeling kon aansturen door middel van één computer, het Arpanet.

Na zijn vertrek bij de Amerikaanse overheid ging Taylor aan de slag bij Xerox. Bij Xerox stond hij aan de wieg van de Alto-computer, voorloper van de moderne pc. Zijn carrière voerde hem vervolgens langs NASA waar Taylor kennismaakte met wetenschapper Douglas Engelberg. Engelberg had een idee welke uiteindelijk uitmondde in de ontwikkeling van de computermuis. Taylor was hierbij betrokken als financier van dit project.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 17 april 2017.