Groei aantal huishoudens met breedbandaansluiting

Onderzoeksbureau Telecompaper signaleert een stijging van het aantal breedbandaansluitingen in Nederland in het derde kwartaal. De groei is toe te schrijven aan een toename van kabelabonnees en de groei van het aantal glasvezel abonnementen.

Groei aantal breedbandaansluitingen
Groei aantal breedbandaansluitingen

Het aantal breedbandaansluitingen in Nederland is in het derde kwartaal met 0,9% gestegen naar 6,3 miljoen aansluitingen. Telecompaper verklaart deze stijging door een toename van 2,2% kabelabonnees en een groei van 13,3% glasvezel-abonnees. Tevens is het te wijten aan het groeiende aantal internet providers dat Triple Play-pakketten aanbiedt via meerdere netwerken.

Daarnaast is het aantal DSL-aansluitingen gedaald in het derde kwartaal met 1,2%. Desondanks bleef DSL de populairste breedbandtechnologie met 3,29 miljoen aansluitingen, op de voet gevolgd door de kabel met 2,695 miljoen aansluitingen. ‘Eind september steeg het aantal huishoudens dat is voorzien van breedband naar 85 procent. Dit aantal zal in 2015 95,5% bedragen’, aldus Telecompaper Senior Research Analyst Kamiel Albrecht.

De Triple Play-pakketten van KPN, XS4ALL en Telfort worden tegenwoordig aangeboden via VDSL en glasvezel (FTTH). Ook internet provider Vodafone biedt sinds kort Triple Play aan via het glasvezelnetwerk. Het onderzoeksbureau verwacht dat Tele2 en Online hierin zullen volgen. Telecompaper ziet het aantal breedbandverbindingen in de toekomst verder stijgen door het toenemende aantal internet-televisies, tablets, smartphones en muzieksystemen.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 16 november 2011.