Gratis Wi-Fi hotspots EU bereikt een akkoord

WIFI4EU is de projectnaam voor het nieuwe plan van de Europese Commissie (EC) voor het aanbieden van gratis Wi-Fi hotspots door heel Europa. Gisteren werd hier samen met de Raad en het Europaparlement een akkoord over bereikt.

WIFI4EU is de projectnaam voor gratis hotspots in de hele EU.
WIFI4EU is de projectnaam voor gratis hotspots in de hele EU.

Voor de realisatie van het project wordt er een bedrag van 120 miljoen euro vrijgemaakt, zo is te lezen in het akkoord. De bedoeling is dat er met dit geld in 6000 tot 8000 Europese gemeenten hotspots worden gerealiseerd op openbare plaatsen waar nog geen hotspots te vinden zijn. Vorig jaar september werden de eerste WIFI4EU plannen al aangekondigd. Dat gebeurde op hetzelfde moment als de bekendmaking van de 5G doelstellingen die de EC zich heeft gesteld.

Voucher
Gemeente die interesse hebben in het project kunnen zich, zodra het project van start is, aanmelden en verzoek voor financiering doen. Indien de aanvraag wordt goedgekeurd ontvangen zij een voucher voor de aanschaf van de benodigde apparatuur. Voor het in stand houden van de hotspot zijn gemeenten zelf verantwoordelijk. Waar de EC het geld vandaan wil halen voor het project moet nog bepaald worden.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 30 mei 2017.