Gratis internet op verschillende NS-stations

Op verschillende NS-stations is het mogelijk gratis te internetten via het KPN-netwerk. De provider heeft het netwerk hier ‘onbeperkt’ opengezet voor treinreizigers. Voorheen moest men betalen voor het inloggen op het draadloos netwerk van KPN. De nieuwe dienst werd nog niet bekendgemaakt.

KPN biedt gratis internet op grote NS-stations
KPN biedt gratis internet op grote NS-stations

De nieuwe dienst die de NS ziet als ‘extra dienstverlening’ werd nog niet eerder bekendgemaakt door de vervoerder of KPN. De telecomprovider wilde namelijk eerst testen of het netwerk een groot aantal gebruikers aankan. Het is nog niet precies bekend welke treinstations met gratis internet worden uitgerust. Volgens de krant Sp!ts zou het gaan om onder meer Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal, Schiphol en Amsterdam CS.

Het gratis internet op NS-stations zou een aanvulling zijn op het gratis internet in de intercity’s, welke al beschikbaar is sinds 2010, via de hotspots van concurrent T-Mobile. De vervoerder wilde nog niet vooruitlopen op de kwestie of er uiteindelijk gekozen wordt voor één provider voor internet in de trein en op stations. Ook is nog niet bekend hoeveel de NS betaald voor de gratis WiFi-hotspots van KPN.

Extra dienstverlening

Gratis mobiel internet op treinstations ziet NS als verlenging van de dienstverlening. “Dat betekent dat wanneer je bijvoorbeeld moet overstappen of op iemand moet wachten, je gebruik kan maken van wifi. Dat maakt de treinreis nog gemakkelijker”, zegt NS-persvoorlichter Eric Trinthamer. De meeste WiFi-hotspots zouden opgesteld zijn maar nog niet allemaal. De komende jaren bekijkt de NS hoe de dienst werkt en of er behoefte is aan gratis WiFi-hotspots op kleinere stations.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 20 augustus 2013.