Eindelijk: gratis internet in de trein

Na jaren wachten is het eindelijk zover, deze maand heeft de eerste NS trein gereden waarbij de reizigers gratis konden internetten.

Draadloze netwerken in de eerste NS treinen.
Draadloze netwerken in de eerste NS treinen.

In samenwerking met T-Mobile heeft de NS het eerste traject beschikbaar gemaakt waarbij reizigers gratis kunnen internetten. In 2013 zou in iedere Intercity een draadloos netwerk moeten zijn welke reizigers kunnen gebruiken, tot die tijd zijn geschikte treinen te herkennen aan het WIFI-logo.

Het gratis internet in de trein zou veel automobilisten moeten overhalen om de auto te laten staan en de trein te nemen. De Nederlandse overheid heeft via het Ministerie van Verkeer en Waterstaat een bijdrage van 15 miljoen euro geleverd. Alle goede bedoelingen ten spijt regende het de eerste dagen vooral klachten over de trage internetverbinding in de trein, sites als YouTube zouden ook niet beschikbaar zijn.

Een eerdere poging om met KPN het gratis internet in de treinen aan te bieden was zonder succes, nu is de techniek in handen van T-Mobile. Een soortgelijk iniitatief is door Arriva al uitgerold, treinen tussen Leeuwaarden en Groningen zijn al maanden voorzien van internet voor reizigers.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 31 maart 2010.