Grafeen maakt internet honderd keer sneller

Het materiaal grafeen zou internet tot wel honderd keer sneller maken dan nu het geval is. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat door grafeen te gebruiken in optische schakelaars, het internet vele malen sneller wordt.

Grafeen in optische schakelaars maakt internet tot honderd keer sneller
Grafeen in optische schakelaars maakt internet tot honderd keer sneller

Onderzoekers van de universiteiten Bath en Exeter stellen dat het gebruik van grafeen in optische schakelaars het internet tot wel honderd keer sneller kan maken. Eerder trok de Europese Unie een miljard euro uit voor een onderzoek naar grafeen. Het materiaal is extreem dun, geleidt elektriciteit veel beter dan koper en is tot 100 tot 300 keer sterker dan koper. Deze ontdekking zou voor de telecomsector een revolutie kunnen betekenen.

Door de stof grafeen te verwerken in optische schakelaars kan het internet vele malen sneller worden. De huidige schakelaars hebben een reactietijd van een aantal picoseconden, wat gelijk staat aan ongeveer een biljoenste van een seconde. Die tijd kan door de stof grafeen teruggebracht worden naar ongeveer 100 femtoseconden, wat weer gelijk staat aan een biljardste van een seconde. Hiermee zou het internet tot wel honderd keer sneller kunnen zijn dan nu het geval is.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 16 juli 2013.