Google zorgt voor internet in Puerto Rico

Google heeft haar internetballonnen van Project Loon in de richting van Puerto Rico gestuurd. Samen met AT&T en acht telecomproviders in het land hoopt Google de zwaarst getroffen gebieden van (beperkte) toeging tot telecommunicatie te kunnen voorzien.

Google stuurt de internetballonnen naar Puerto Rico om zo de telecommunicatie op gang te brengen.
Google stuurt de internetballonnen naar Puerto Rico om zo de telecommunicatie op gang te brengen.

Vier weken geleden werd een groot deel van Puerto Rico verwoest door de orkaan Maria. Zeker tachtig procent van het eiland zit zonder elektriciteit. Omdat ook de telecommunicatie daarmee is afgesloten heeft Alphabet, het moederbedrijf van Google, besloten om de ballonnen daarheen te sturen.

De internetballonnen moeten als vliegende telefoonmast gaan fungeren. Hierdoor zouden de inwoners van het eiland familie kunnen inlichten dat ze veilig zijn, maar ook de noodzakelijke informatie opzoeken. Google benadrukt wel dat het om een test gaat en nog niet zeker weet hoe het netwerk zal gaan functioneren. Een van de risico‚Äôs is bijvoorbeeld dat de ballonnen niet op de gewenste positie blijven hangen. De ballonnen kunnen namelijk enkel in een hogere of lagere luchtstroom worden gebracht door middel van het zelflerend algoritme, maar kunnen niet direct door mensen bestuurd worden. 

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 23 oktober 2017.