Glasvezelaanleg neemt sterk af

Glasvezelverbindingen worden steeds minder aangelegd. Op het hoogte punt in 2013 werden in een half jaar tijd bijna 300.000 huizen van glasvezel voorzien, terwijl het afgelopen half jaar dit er slechts 48.000 waren.

Het aantal glasvezelverbindingen in Nederland stagneert
Het aantal glasvezelverbindingen in Nederland stagneert

Dat is gebleken uit cijfers naar aanleiding van een analyse die de NOS liet uitvoeren door adviesbureau Stratix. De daling van het aantal glasvezelaansluitingen lijkt niet te komen door een verzadigde markt. Slechts 2,7 miljoen woningen in ons land hebben toegang tot glasvezel. In dit tempo zou het nog zeker 50 jaar gaan duren voordat iedereen toegang heeft tot glasvezel.

KPN
De gestage groei is volgens de NOS grotendeels te wijten aan de overname van Reggefiber door KPN in 2014. Sindsdien legt de glasvezelaanbieder minder glasvezel aan. In het halfjaar voor de overname werden er nog bijna 200.000 huishoudens aangesloten. In de eerste helft van dit jaar nog maar 27.000. KPN biedt de mogelijkheid van glasvezel nog wel aan, maar zet steeds meer in op het verbeteren van het huidige ADSL-netwerk. Zo is de provider begonnen met de eerste tests van Vplus, de opvolger van VDSL2, die in combinatie met pair bonding downloadsnelheden kan halen tot maar liefst 400 Mbit/s.

Riskante investering

Concurrent Ziggo zet al langere tijd in op deze strategie. De partijen samen hebben het grootste gedeelte van de markt in handen. Het aanleggen van glasvezel is vele malen duurder dan het upgraden van oudere netwerken. Bovendien is investeren in glasvezel riskant, omdat niet iedereen met een glasvezelverbinding ook een bijpassend abonnement afneemt. Hoogleraar Koonen van de TU Eindhoven is niet onder de indruk: “Je zult zien dat ze over een paar jaar nog dichter bij elk huis glasvezel moeten gaan aanleggen om de snelheid op peil te houden. Als ze nu in één keer glasvezel zouden aanleggen, dan hebben ze tot in de verre toekomst genoeg capaciteit.”

Snelle internetverbinding steeds belangrijker

De hoeveel data die men tegenwoordig up- en download groeit exponentieel. Daardoor worden snelle internetverbindingen zoals glasvezel steeds belangrijker. Toch lopen de meeste plaatsen in Nederland ver achter. Veel steden in de Randstand hebben nog geen toegang tot glasvezel. In Amsterdam heeft slechts 17 procent van de huishouden toegang tot een glasvezelverbinding en in Rotterdam zelfs maar 3 procent. Schiermonnikoog loopt daarentegen weer voorop. Circa 99 procent van de huishoudens heeft daar toegang tot glasvezelinternet.

KPN geeft aan dat zij op korte termijn steeds meer huishouden van snel internet kunnen voorzien dankzij de nieuwe technieken voor koper. Hierdoor zijn grote glasvezelprojecten als die in Eindhoven en Hengelo eerder dit jaar al stilgelegd.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 08 mei 2017.