Glasvezel via het riool

Eurofiber gaat zijn glasvezelnetwerk uitbreiden door gebruik te maken van de bestaande infrastructuur van het riool. Hiervoor gaat het glasvezelbedrijf samenwerken met Jelcer, een bedrijf dat hierin is gespecialiseerd.

Eurofiber en Jelcer gaan samenwerken om glasvezel aan te leggen via het riool
Eurofiber en Jelcer gaan samenwerken om glasvezel aan te leggen via het riool

Circa 98 procent van de Nederlandse bevolking is aangesloten op het riool. Door hier gebruik van te maken, zorgen Eurofiber en Jelcer ervoor dat locaties die eerder buiten bereik van glasvezel vielen, nu toch in een relatief korte tijd en tegen geringe kosten kunnen worden voorzien van een snelle glasvezelverbinding.

“De aanleg van glasvezelverbindingen via het riool vergt van de gebruikte apparatuur.” Aldus Erik Klein Nagelvoort, CEO en oprichter van Jelcer. Vandaar dat er gebruik wordt gemaakt van hoogwaardige producten zoals een speciale glasvezelkabel (Draka Kabel) die bestand is tegen fecaliën en andere agressieve gassen. In de afgelopen jaren heeft Jelcer hard gewerkt aan de ontwikkeling van deze techniek en dat heeft zich uiteindelijk bewezen. Daarom is besloten om een samenwerking met Eurofiber aan te gaan en een aansluiting op het landelijk netwerk te realiseren.

Er zitten nog meer voordelen aan het gebruik van het riool voor de aanleg van glasvezelverbindingen. Niet alleen adressen waarvan gedacht werd ze nooit te kunnen aansluiten krijgen een snelle internetverbinding, het is ook nog eens duurzaam. Bestaande infrastructuur wordt gebruikt wat ook weer scheelt in de CO2-uitstoot van graafmachines waardoor bovendien ook de overlast door werkzaamheden wordt beperkt.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 20 juli 2017.