Glasvezel trager dan beloofd

Kabelinternet van UPC en Ziggo presteert veel beter dan glasvezel van KPN en VDSL als het gaat om het realiseren van de beloofde snelheden.

Glasvezel trager dan beloofd
Glasvezel trager dan beloofd

Deze conclusie word getrokken na metingen bij negenduizend internetabonnementen door website Breedbandwinkel en hostingprovider True.

KPN levert internet met slechts 44% van de beloofde snelheid. VDSL, aangeboden door onder andere KPN, XS4all en Tele2 biedt nog minder, slechts 36%. Kabelinternet aangeboden door UPC komt op 65% van de beloofde snelheid, bij Ziggo is dit 64%.

De slechte prestaties van het glasvezelnetwerk zijn opvallend, omdat het bij glasvezel vooral om de snelheid gaat. Bovendien wordt een verbinding via glasvezel niet trager naarmate de afstand groter wordt, wat bij ADSL en VDSL wel het geval is. KPN wijt de snelheidsproblemen aan opstartproblemen en gebrekkige hardware bij klaten. Veel routers zijn niet in staat om gebruik te maken van de hoge snelheden die glasvezel te beiden heeft.

In de nabije toekomst zou het behaalde percentage van de beloofde snelheid bij glasvezelabonnementen dus een stuk hoger moeten liggen.

Nieuwsbericht geschreven door het Internet & ADSL team op 21 december 2010.